Spreker

prof. dr. Jan Latten

Jan Latten is bekend als demograaf van de Universiteit van Amsterdam en als anchor van het CBS. Zijn intensieve betrokkenheid bij onderzoek naar maatschappelijke trends in de bevolking maakt hem tot veelgevraagd expert in de media, maar ook te graag geziene keynote spreker op congressen en andere bijeenkomsten. Als spreker weet hij met ingetogen humor zijn toehoorders een heldere visie op maatschappelijke trends te geven. Onverbloemd laat hij zien welke rol ze daarbij zelf spelen. De Volkskrant bestempelde hem onlangs nog als bekendste demograaf van het land.

Zwanger van Segregatie

Zijn oratie Zwanger van Segregatie vormde in 2005 voorpaginanieuws. In Liefde á la Carte, uit 2007, duidde hij de demografische gebeurtenissen voor het grote publiek. Met het rapport De Nieuwe Groei heet Krimp bracht hij in 2009 de regionale bevolkingskrimp onder de aandacht van toenmalig minister Van der Laan. Tegenwoordig richt hij zich meer op essays en columns in NRC, Volkskrant en Cobouw. Hij legt verband tussen onze veranderende levensloop en de toekomst.

Spreker

In zijn presentaties focust Jan Latten zich op de veranderende tijdgeest: flexibilisering, zoektocht naar de ideale partner, opkomst van superkoppels, vergrijzing en de veranderende woonbehoefte. Trends als verstedelijking, demografische krimp, segregatie en toenemende contrasten worden daarmee ontrafeld. Jan is een veelgevraagd spreker voor woningcorporaties, overheid en gemeentes, omdat hij op authentieke wijze cijfers uit het verleden met verwachtingen combineert.

CBS

Jan Latten, afgestudeerd in urbane en rurale sociologie aan de universiteit van Nijmegen (1978), begon in 1981 bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Jarenlang was hij de demograaf, maar nu is hij vrijdenker. Het CBS is van de cijfers en de statistieken. Alhoewel Latten begrijpt dat het CBS niet tot het randje kan gaan, deed hij dat wel. Jan Latten heeft een hekel aan nietszeggende cijfertjes. Bij hem lijkt het dikwijls alsof je zijn mening door de getalletjes heen ziet. Hij zocht die rand op, maar is er nooit echt overheen gekukeld. Ook als spreker weet Jan Latten te prikkelen. Door zijn woordvoering gaf Latten het in en in neutrale CBS een kleurrijke smoel. Zijn Limburgse tongval en toch krachtige uitspraken kenmerken de spreker Jan Latten. Zie de video (rechts, onder de foto) voor een impressie.

Jan Latten - copyright cleared (2) 600x600

Topics

Vergrijzing

Vanaf 2019 is meer dan de helft van alle volwassenen 50 jaar of ouder, wat betekent dat voor de samenleving?

Veranderende woonbehoefte

Groepjeswonen, hofjeswonen of co-housing. Jan Latten ziet tal van interessante nieuwe woonvormen opduiken.

Demografische groei

Nederland groeit hard. Wat voor gevolgen heeft deze demografische groei (op de lange termijn) op onze samenleving?

Trends in relatievorming

Try-out relaties, polyamorie, seksrobots en superkoppels. Voor Jan Latten gebruikelijke termen.

Flexibilisering

De flexibilisering van de arbeidsmarkt legt meer druk op de sociale huurmarkt. Maar wat houdt dit in?

Verstedelijking

De bevolking blijft samenklonteren. Welke gevolgen heeft verstedelijking en de toenemende contrasten voor u?

“De essentie voor mij is dat ik de abstracties van de wetenschap kan vertalen naar de werkelijkheid van het gewone leven.”

prof. dr. Jan Latten

Referenties

Een selectie van referenties