Powered by Pexels

Steeds vaker kiezen mensen ervoor om minder of geen kinderen te krijgen, omwille van het klimaat. Van demograaf Jan Latten mogen er juist wel meer kinderen bij komen in plaats van minder. “We krijgen minder kinderen dan nodig om de bevolking stabiel te houden.”

Gemiddeld krijgen we in Nederland 1,6 kinderen. In de jaren zestig lag dit aantal nog op ruim 3. “Het lijkt een mooi ideaal om minder kinderen te krijgen omwille van het klimaat”, zegt Jan Latten. “Maar per persoon verbruiken we heel veel. Het zit hem niet in de baby’s die geboren worden, maar in onszelf. We moeten niet babyminderen, maar consuminderen. Dan kun je best iets meer kinderen nemen.”

“Op natuurlijke wijze houden we de bevolking niet stabiel”, zegt de demograaf. “Het punt is: als er deze jaren te weinig nakomelingen zijn, dan hebben we over twintig jaar te weinig opvolgers om ons te verzorgen. Dan zijn er te weinig artsen, of metselaars: noem maar op. Die zijn er dan niet.”

Als je het statistisch bekijkt, zijn grote gezinnen de redding voor Nederland, zegt Latten. “Want 1,5 kind per koppel is eigenlijk te weinig om voldoende nakomelingen te hebben om de samenleving op natuurlijke wijze in stand te houden.”

Je kunt de aflevering van Dit is de Kwestie bekijken op NPO Start.

janlatten